DNO zet zich in om kennis op het gebied van voeding bij diabetes uit te dragen naar alle hulpverleners in het diabetes werkveld. Scholingen waar DNO in participeert:

 

  • Post HBO basis- en vervolgcursussen Voeding bij diabetes van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 
  • Post HBO opleiding Diabetesverpleegkundige
  • DESG scholing voor internisten en kinderartsen in opleiding

 

Migranten

 

DNO Diabetesdiëtist participeert in de leergang Cliënten met een migratieachtergrond. Sanaa Bouras-El Mallali, lid van DNO Diabetesdiëtist, zit in de programmacommissie en is een van de docenten. De leergang is een initiatief van PIT Actief.

 

De leergang (44 accreditatiepunten) bestaat uit zelfstudie en intercollegiaal overleg. De zelfstudie (geheel in het Nederlands) geeft onder andere informatie over rituelen en gewoonten rondom geboorte, ziekte en dood binnen verschillende religies en bevolkingsgroepen en over gezondheid(sbeleving) binnen andere culturen. Gevolgd door inzicht in de voedingsgewoonten en voedingskundige aandachtspunten. Ook de communicatie tijdens het consult krijgt aandacht. Mensen met een Marokkaanse, Surinaamse en Turkse achtergrond vormen de kern van de leergang, maar het biedt ook inzicht in rituelen en gewoonten van bijvoorbeeld Eritreeërs, Ghanezen en Somaliërs. Je kan kiezen welke groep(en) je wil bestuderen naast de genoemde mensen die de kern van de leergang vormen.

Het intercollegiale overleg bestaat uit een overleg met een medestudent en een online consultatie (26 maart 2021) met de docenten en medestudenten. Hierin bespreek je hoe je (met de informatie uit de leergang) mensen met een migratieachtergrond nog beter kunt begeleiden.

 

Na inschrijving heb je gelijk toegang tot de studiematerialen in je studieomgeving. Je kunt dus meteen starten.

 

Leden van DNO Diabetesdiëtist ontvangen korting. Als je vragen hebt, neem dan contact op met Arine of Ellen van PIT Actief, zij weten precies hoe het zit (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 035-6024615)

 

 DM angio neuropathie bij ouderen

DNO Diabetesdietist participeert ook in de verdiepingsmodule Diabetes met angio- en neuropathie bij ouderen, georganiseerd door PIT Actief. De verdiepingsmodule is woensdag 2 juni 2021 en je kan kiezen uit digitale of klassikale (in Utrecht) deelname.

Ouderen hebben vaak al langer diabetes, waardoor schade aan bloedvaten en zenuwen kan zijn ontstaan. We weten allemaal dat deze angio- en neuropathie de kwaliteit van leven kunnen verslechteren en kunnen leiden tot functieverlies van verschillende orgaansystemen, die nodig zijn om voeding te kopen, koken en consumeren. De voeding en voedingstoestand komen hierdoor in het nauw.

Vaatschade kan bijvoorbeeld resulteren in slechter zien en lopen en in een verminderde nierfunctie. Zenuwschade kan instabiliteit en verlies van gevoel in de vingers tot gevolg hebben. Het heeft ook consequenties voor het zenuwstelsel in het maagdarmkanaal met gastroparese en incontinentie als mogelijke gevolgen. Welk voedingsbeleid vermindert de klachten en draagt bij aan een betere kwaliteit van leven? Deze onderwerpen staan centraal in het programma, met een heldere vertaalslag naar wat wij ermee kunnen in ons werk. Je krijgt up-to-date informatie, alles staat nog eens keurig op een rij en je hoort van collega’s waar zij tegenaan lopen en hoe zij dat oplossen.

Leden van DNO Diabetesdiëtist ontvangen korting. 

Neem graag contact met PIT Actief op als je nog vragen hebt (Arine de Ridder 035-6024615 of Ellen van der Heijden 06-29590380).